Bij een scheiding spelen ontzettend veel dingen een rol. Ze lijken allemaal enorm groot maar toch zijn kinderen vaak een van de grootste discussiepunt tijdens een scheiding. Kom je hier nou niet uit? Klik hier voor een mediator in Utrecht.
Verschillende vormen van ouderschap voor de wet
Voor de wet ben je niet gewoon vader of moeder voor een kind, dit kan namelijk ook een voogd zijn. Verder staat een kind voor de wet onder gezag bij iemand. Dit kan als erg ingewikkeld ervaren worden en het is dan ook belangrijk om deze verschillen goed te kunnen begrijpen. Als iemand gezag heeft over een kind maakt diegene beslissingen voor het kind, denk bijvoorbeeld aan dingen als het zorg en welzijn van het kind. Voogdij is een vorm van gezag waarbij dit niet door de biologische ouders wordt gedaan.
Gezamenlijk of ouderlijk gezag?
Zoals eerder beschreven kan er sprake zijn van zowel gezamenlijk gezag als ouderlijk gezag. Het verschil hierbij zit hem dan ook in het hebben van gezag over het kind met een eventuele nieuwe partner(gezamenlijk gezag). Bij ouderlijk gezag is er sprake van het feit dat 1(of 2) van de biologische ouders het gezag voeren over het kind. Kort door de bocht wil dit gezag dus zeggen dat je het kind opvoedt.
Voogdij na een scheiding
Voogdij betekent het verzorgen van een kind, het opvoeden dus eigenlijk. Maar dan niet door de biologische ouders. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn bij een geadopteerd kindje. Voogdij na scheiding kan een lastig puntje zijn, maar mits je dit goed regelt hoeft ook dit geen probleem te vormen uiteraard. Een rechter kan besluiten de voogdij over een kind van een van de twee ex-partners te ontnemen bij bijvoorbeeld drugs- of drankgebruik in overmatige vorm.
Blijf het gesprek aangaan
We hebben verschillende vormen van het zorgen voor een kind besproken. Waar een kind daadwerkelijk gaat wonen na een scheiding ligt volledig aan de situatie waarin je je bevindt. Ga daarom altijd het gesprek aan met je ex-partner en mochten de kinderen oud genoeg zijn zorg dan zeker dat je ze ook bij dit proces betrekt. Als kinderen ouder zijn dan 12 jaar hebben zij het recht om in de rechtszaal eventueel hun eigen verhaal te doen over wat zij denken dat het beste voor zichzelf is. Ze mogen hierbij niet kiezen bij wie ze gaan wonen maar kunnen dit gebruiken om hun eigen standpunt kenbaar te maken bij de rechter.